Wie betaalt je hoortoestellen?

Terug naar overzicht/Blog

Wie betaalt je hoortoestellen?

‘Gratis hoortoestellen’, ‘Hoortoestellen zonder bijbetalen’, ‘Nu geen eigen bijdrage’ kreten die regelmatig voorbijkomen tijdens de reclameblokken op TV of in vetgedrukte letters geprint op reclameblaadjes. Laten we voorop stellen dat gratis hoortoestellen niet bestaan. Wel zijn er mogelijkheden voor (gedeeltelijke) vergoeding. De regelgeving rondom deze vergoedingen is wel wat complex. We proberen het uit te leggen.

Het product
Allereerst is het van belang te beseffen wat je nu eigenlijk koopt. Een hoortoestel is namelijk een halffabrikaat. Met het ‘kastje’ alleen ben je er nog niet. In de prijs van het hoortoestel zijn meestal de volgende zaken inbegrepen:
- een uitgebreide hoortest
- het instellen en bijstellen van het hoortoestel gedurende de proeftijd
- de mogelijkheid om hoortoestellen vrijblijvend proef te dragen
- oorstukjes en bijbehorende afdrukken
- uitgebreide fabrieksgarantie
- diverse verbruiksartikelen zoals batterijen, domes, tubes etc.

Een groot deel van de prijs bestaat uit de uren die een audicien nodig heeft om het toestel goed voor je af te stellen. Service en bijstellen horen er dus ook bij en dat maakt het moeilijk om een prijsvergelijking van aanbieders te maken.

De prijs
De prijzen van hoortoestellen variëren van 500 tot 800 voor de eenvoudige toestellen tot een middensegment van 900 tot 1200 en de top hoortoestellen van 1200 tot 2000. De verschillen in prijs zitten hem in twee factoren:
- Audiologische kwaliteiten: hoe goed is het hoortoestel in staat om geluid optimaal te bewerken
- Extra’s: verschillende opties op de hoortoestellen zoals windruisonderdrukking, rechtstreekse koppeling met telefoon en app, programma mogelijkheden of een tinnitus maskeerder

Natuurlijk spelen de kwaliteiten van de chips in de toestellen ook een rol. Het hogere segment hoortoestellen is voorzien van de modernste technieken en de lager geprijsde toestellen hebben een wat oudere generatie techniek. Ook het aantal kanalen dat een hoortoestel heeft, is terug te zien in de prijs. Instapmodellen voldoen met 6 tot 8 kanalen en high end toestellen hebben zelfs al tot 64 kanalen.

Vergoeding of niet?
Voor wat betreft de vergoeding zijn er twee soorten hoortoestellen:

Hoortoestellen uit de hoortoestellendatabase (zorgtoestellen);
Je gehoorverlies wordt ingedeeld in 1 van de 5 categorieën die vastgelegd zijn in het Hoorprotocol. Aan deze categorieën zijn hoortoestellen gekoppeld, waar je uit kunt kiezen. Met iedere zorgverzekeraar zijn prijsafspraken gemaakt voor de hoortoestellen binnen deze hoortoestellendatabase. Van deze afgesproken prijs wordt door de verzekeraar 75% vergoed, de overige 25% dien je zelf te voldoen als eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage kun je opvangen met een aanvullende verzekering. Op alle toestellen met vergoeding is wel het eigen risico van je verzekering van toepassing.

Hoortoestellen buiten de hoortoestellendatabase (Private toestellen);
Private hoortoestellen worden niet vergoed door de verzekering. Je hebt wel de vrije keuze uit het hele assortiment en dus ook uit de vele high end en extra’s die deze toestellen bieden. Je kunt bij deze toestellen gebruik maken van de aftrek bijzondere ziektekosten. Via je belastingaangifte krijg je een deel van het aanschafbedrag terug in de vorm van een aftrekpost. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie, maar is in veel gevallen vergelijkbaar met de vergoeding op zorgtoestellen.

De keuze is aan jou
Onze audicien inventariseert je situatie en je wensen. En adviseert aan de hand van die bevindingen en zijn expertise over de mogelijkheden die jou de best passende hooroplossing bieden. Hij kijkt ook graag mee naar de financiële mogelijkheden. De uiteindelijke keuze? Die ligt natuurlijk bij jou zelf.