Wat gebeurt er met je oren in een vliegtuig?

Terug naar overzicht/Blog

Wat gebeurt er met je oren in een vliegtuig?

Heb jij wel eens last van je oren in het vliegtuig? Tijdens landen of opstijgen of zelf de hele vlucht? Een heel vervelend en pijnlijk gevoel. Geen wonder dat baby’s vaak huilen in een vliegtuig. Wat gebeurt er eigenlijk met oren in het vliegtuig? En wat kan helpen om het gevoel weg te krijgen of te verminderen?

Luchtdruk
Eerst even wat over ons oor. In ons oor zit een trommelvlies dat ervoor zorgt dat onze gehoorgang is afgesloten. Aan de achterkant van het trommelvlies zit de buis van Eustachius. Door deze buis stroomt lucht en deze lucht stroomt aan de hand van de druk buiten het oor. In de lucht heb je andere druk dan aan de grond. Tijdens het opstijgen neemt de luchtdruk langzaam af. Doordat de druk lager is, moet er uit het binnenste middenoor lucht ontsnappen. Als dat niet gebeurt, zou het trommelvlies helemaal naar buiten uit puilen. Deze lucht gaat via de buis van Eustachius naar de neus/keelholte. Dit gaat vrij makkelijk en daarom doet opstijgen meestal niet echt pijn.
Als het vliegtuig landt, wordt de druk weer hoger. Achter het trommelvlies moet de druk ook weer stijgen en dat regelt ook de buis van Eustachius door lucht vanuit de keel/neusholte aan te zuigen.

Hoe komt het dat je pijn hebt?
Bij een verkoudheid of bijvoorbeeld hooikoorts zijn de slijmvliezen in je neus, oren en buis van Eustachius iets gezwollen. Lucht kan er minder makkelijk doorheen. De druk is niet zo makkelijk te regelen door je buis van Eustachius en je trommelvliezen komen gespannen te staan. Dit voel je als druk of pijn. Ook kun je niet meer zo goed horen, want de gespannen trommelvliezen geven minder goed geluidstrillingen door.

Tips:
- Slikken, gapen of kauwgom kauwen zorgen ervoor dat de buis van Eustachius opent. Zo kan er lucht naar het middenoor tijdens de landing.  Kinderen en baby’s kan je wat te drinken geven om te slikken of je geeft ze een speentje.
- Drinken terwijl je je neus dichthoudt, ook dit zorgt dat lucht naar je middenoor kan.
- Inademen en zachtjes uitademen, terwijl je je mond en neus dicht houdt. Je plopt zo je oren, zodat er lucht naar je middenoor wordt geduwd.
- Mocht je licht verkouden zijn, maar wel willen vliegen dan helpt een neusspray om je holtes open te houden.

En… fijne vakantie natuurlijk!