Waarom draag jij geen hoortoestel?

Terug naar overzicht/Blog

Waarom draag jij geen hoortoestel?

Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld 7 jaar wachten, voordat ze een hoortoestel aanschaffen.  7 jaar! Dat betekent 7 jaar na een eerste indicatie of gehoortest. En dus nog langer nadat hun omgeving ze aanspoorde om die test te laten doen. Want vaak zijn het anderen die duidelijk merken dat iemand problemen heeft met zijn of haar gehoor.

Gehoorverlies
Anderen merken namelijk eerder dat er geen antwoord volgt op een herhaalde vraag. En ook anderen hebben eerder last van een tv of radio die harder wordt gezet door een slechthorende. Dat is ook niet zo gek. Gehoorverlies is er niet ineens. Het gebeurt geleidelijk aan en men raakt eraan gewend. Het duurt dan ook gewoon even voor je erbij stil staat dat je slechter hoort. Maar dan nog. Waarom zouden mensen zo lang wachten?

Schaamte voor een hoortoestel
Hoortoestellen, ook al worden ze steeds slimmer en geavanceerder, zijn niet de meest hippe accessoires. Schaamte voor een hoortoestel is dan ook helemaal niet gek. En toch valt dat gevoel van schaamte in het niet als je het vergelijkt met het gevoel van buitengesloten zijn. Buitengesloten uit gesprekken, omdat de verschillende mensen gewoon niet gevolgd kunnen worden.

“Ja vervelend”, je antwoord op een relaas van een vriend over zijn ongelukkige val van de fiets na een uitje van het werk. Je bent op een drukke verjaardag, hij knikt je instemmend toe en jij denkt: Mooi, goed antwoord gegokt.

Het vluchtig afkappen van gesprekken is je tweede natuur geworden. Te bang om wat verkeerd te verstaan of erger: verkeerd te antwoorden! Met een beter gehoor was je zeker het gesprek aangegaan. En had je ook gehoord dat hij nog wel even thuis zat met zijn verdraaide knieschijf. Jullie hadden vast en zeker nog een nieuwe afspraak gemaakt om eens samen een kop koffie te drinken of een pilsje te pakken. Maar helaas, je gehoor zat je in de weg. Andere mensen gaan je gehoorverlies interpreteren als desinteresse of hebben het gevoel dat je niet met hen meeleeft. Door niets aan gehoorverlies te doen, doe je jezelf te kort. Het is eenzaam om niet goed te horen.

Oplossingen voor slechthorendheid
Gelukkig is er wat aan te doen. Wanneer je voor jezelf erkent dat je een gehoorprobleem hebt, zet je de eerste stap. Door ook nog actie te ondernemen in de vorm van een gehoortest bij een audicien, kunnen er langzaam oplossingen ontstaan. Oplossingen waarvan je de uitkomst misschien wel niet voor mogelijk had gehouden. De kwaliteit van het leven stijgt, wanneer gehoor verbetert. Dus… Waarom draag jíj eigenlijk geen hoortoestel?