Gehoorschade door te luide muziek

Terug naar overzicht/Blog

Gehoorschade door te luide muziek

Een nog altijd onderbelicht onderwerp en een steeds groter wordend probleem: gehoorschade door te luide muziek. De muziek staat gewoon te hard! Zowel op festivals en concerten, als in bioscopen en theaters. En dan worden de eigen koptelefoons van mp3-spelers nog niet genoemd. Al na 1 bezoek aan een concert met te harde muziek, kan er gehoorschade ontstaan. En die gehoorschade is niet meer terug te draaien. Eenmaal beschadigd, blijft beschadigd.

Wat gebeurt er in het oor?
Geluid komt door je oren via het trommelvlies via de gehoorbeentjes via het slakkenhuis bij trilhaartjes. Trilhaartjes geven signalen door aan je gehoorzenuw en zo naar de hersenen. Vergelijk je oren met een grasveld en het (te) harde geluid met honderden mensen die erover heen lopen. De grassprietjes gaan op een gegeven moment kapot. Zo ook de trilharen in je oren. Bij te vaak of te lange blootstelling aan geluiden van boven de 80dB, raken zij overbelast en gaan uiteindelijk kapot.
Beschadigde trilhaartjes geven verkeerde geluiden door aan de hersenen, denk aan een piep of ruis. Kapotte trilhaartjes geven geen geluid meer door aan de hersenen, je wordt slechthorend of doof.

Hoe gehoorschade voorkomen?
Gehoorschade voorkomen is beter, want genezen kan simpelweg niet. Gehoorbescherming is de juiste oplossing. Oordoppen dus. Bij ons in de winkel vind je universele Noizezz oordoppen met verschillende geluidsfilters. Aan de hand van waarvoor je de oordoppen gaat gebruiken, kies je de geschikte filter. Je kunt ook oordoppen/otoplastieken aan laten meten. Deze zijn precies op de maat van jou oren gemaakt en sluiten de gehoorgang het beste af. Ook deze otoplastieken zijn verkrijgbaar in verschillende filters. Voor muziek en festivals, maar ook voor werken in de bouw of horeca. Voor muzikanten bestaat er een speciale muziekfilter. Het geluid wordt niet afgevlakt, maar alle instrumenten blijven duidelijk hoorbaar. Goed voornemen: Geen excuses meer dus, maar gewoon je oren beschermen.